Jak vybrat matraci?

Jak vybrat matraci?Rozhodování o koupi matrace, která má pro nás zajistit odpočinek, relaxaci a pohodlné spaní,  bychom měli věnovat  více pozornosti. Předtím, než jít do obchodu je třeba určit, kolik funkcí má matrace plnit. Pamatujte si, že pro dospělého by matrace měla být delší o 20 centimetrů než je jeho výška a šířka nejméně 90 cm na osobu. Typické rozměry matrací,  které dodáváme, jsou: 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200 200x200 cm, ale přijímáme objednávky na vlastní formáty.

Jak koupit matrace?

Porovnejte konstrukci matrací od různých výrobců. Ne vždy  nízká cena znamená nižší kvalitu výrobku. Komfort spánku je výrazně ovlivněn typem materiálu, jako je polyuretanová pěna, nebo latex. Požádejte o osvědčení pro materiály používané při výrobě matrace. Matrace vyrobené z nekvalitních výrobků bude mít vliv na komfort spánku a jeho trvanlivost.

Při výběru modelu nás zajímá nejen  jeho vzhled, proto ji vyzkoušejte  ještě v obchodě.  Povrch matrace by měl být  flexibilní, aby se  pomohlo udržet páteř v přirozeném tvaru.

První kritérium pro výběr je vyplnění (cartridge), matrace, což je to, co je uvnitř. Druh výplně matrace ovlivňuje nejen komfort spánku, odpočinku, ale také  naše zdraví. Výplň je druh "podvozku", matrace a  jeho úkolem je zajistit, aby vaše páteř byla vyrovnaná a měla řádnou podporu.

Pružinové matrace bonelové

Pružinové matraceBonelové pružiny jsou využívány po dlouhou dobu v čalounictví. Springs - ochranná vrstva v podobě plsti, kokosových vláken nebo jiných plniv, jejíž úkolem je zabránit úniku pružin na vnější straně. V závislosti na druhu ochranné vrstvy mohou být pevné matrace (kokos) nebo měkké (plsti a pěny). Počet otáček pružin ukazuje pružnost a tloušťku matrace. Čím více cívek matrace má, tím je silnější a odolnější. Poznámka: kvalita a průměr drátu, musí mít certifikát ISO 9001.

Pružinové matrace taštičkové

Taštičkové matraceMatrace má uvnitř "kapář" - stále tyto matrace zahrnujeme pod kategorii pružinové, ale na rozdíl od pružin bonelových, mají menší průměr válcového tvarua navíc jsou umístěné ve speciálních "taštičkách" látky. Díky tomu nejsou vzájemně propojeny a pružiny můžou pracovat nezávisle na sobě. Matrace takto získá pružnost a snadno se přizpůsobí tvaru těla spícího.

Pamatujte, že čím větší počet pružin na m2, tím lepší pružnost zaručuje.

Pružiny v matracích jsou pokryty polyuretanovou pěnou (levnější, ale méně trvanlivé) nebo latexem (dražší, ale trvanlivější a pružnější).

Latexové matrace

Latexové matraceLaTeX je vulkanizovaný latex, vyroben z přírodního kaučuku smíchaný se syntetickým latexem. Podíl přírodního kaučuku určuje kvalitu matrace, ale  není možné, aby se vnitřek skládal výhradně ze 100% přírodního kaučuku. Nejlepší Latex je směs asi 80% z přírodního latexu a syntetického latexu o 20%.

Výhodou latexu je jeho extrémně vysoká flexibilita, nedeformuje pod vlivem gravitace. Je perfektní jako matrace pro dvě osoby. Latexové matrace se používají v kombinaci s nastavitelným rošty.

Matrace termoelastické

termoelastické matraceContour pěnové matrace reagují na tělesné teplo - teplotní vlivy ležícího člověka a mapují tvar jeho těla. Účinek pěny klade důraz na svaly a prokrvení cév v průběhu spánku.

Matrace latexové termoelastické jsou vhodné pro použití s nastavitelým roštem.

Dětské matrace

Dětské matraceDětské matrace jsou navrženy v menších rozměrech, jako 70x140, ale měli byste zvážit, zda není lepší koupit hned, "dospělou" matraci. Pro malé děcko by měla matrace mít chránič, který nepropustí  kapaliny, což nás zachrání před problémy. Nicméně nesmíme zapomenout, že dítě tráví v posteli i několik hodin denně, takže matrace by neměla být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Musí plně podporovat dětskou páteř v jakékoliv poloze. Matrace pro novorozence Amy má speciální 3D mřížku, která se dokonale přizpůsobí tvaru těla novorozence. Výstel 3D síťovinou poskytuje vynikající cirkulaci vzduchu.

Dobré rady a matrace

Dobré radyPříliš tvrdá matrace podporuje  tělo, což způsobí, že cévy jsou utlačovány a  svaly jsou napjaté. Člověk spící na matraci, se probudí necitlivý a bude mít problémy s cirkulací krve. Když spíme na matraci, která je příliš měkká, trpí  naše páteř a ohýbaní pak působí bolesti zad a páteře. Proto je důležité zvolit vhodnou pružnou matraci. Omylem je tvrzení, že čím tvrdší matrace, tím lépe pro páteř.

Tvrdost v určitých zónách matrace, v oblasti zvýšeného tlaku (ramena, boky), kde tělo tlačí větší silou, podporuje zdravý a silný spánek. Pamatujte si, že lidé, kteří jsou kratší než 160 cm, by vícezónové matrace kupovat neměli, protože nedochází k optimálnímu rozložení váhy těla.

Významu zvýšení elasticity  při výběru matrace pro dva, a to i v případě, že spící osoby se významně liší v hmotnosti, by měl člověk věnovat pozornost a nepodceňovat ho.

Pokrývky většiny matrací jsou vyrobeny z bavlny, která dobře dýchá a absorbuje vlhkost. Pro lidi s alergií na přírodní zdroje jsou navrženy kryty antialergické, s uzavíráním na zip a možností je prát. Pokrývky z přírodní prošívané ovčí vlny produkují teplo, ale často nejdou sejmout, jsou jen omyvatelné.

Použití, praní , údržba matrace, rošty a postele

Rošty poskytují optimální ventilaci a zvýšují flexibilitu matrace, a jehí život. Matrace by neměla být používána na jiných nosičích (např. síťový pružina, z prken, atd.), vzhledem k možnému zkreslení kazety.
Matrace bez explicitního značení možnost umytí, se nesmí chemicky čistit, prát nebo na mokro čistit párou.
Matrace by neměla být sušena na slunci.
Instalace postele by měla být provedena přesně podle přiloženého návodu.
Při objednávání dbejte na symboliku barev, potahových látek a barvení, barvy výrobků umístěných na těchto internetových stránkách nebo v katalogu se liší od skutečného produktu.

Výdejní místo a expedice internetového prodeje:

České Mládeže 594/33, Hala 1, 460 06, Liberec 6, MAPA
Telefon: +420 774 494 471, info@zadaranabytek.cz