Materiály pro výrobu nábytku

Nábytek do domácnosti

Nábytek vybíráme nejen podle barvy, ceny nebo designu, ale také podle materiálu, ze kterého je vyrobený. Ten totiž určuje jeho vlastnosti, omezení či přednosti. Materiál je také třeba vybírat s ohledem na další údržbu. Například máme-li dýhovaný nábytek, který je ošetřený polyuretanovým lakem, nemůžeme k čištění dětských malůvek použít rozpouštědla nebo prostředky s abrazivním účinkem. 

Jaký nábytek tedy nabízíme?

  • Nábytek z lamina.
  • Dýhovaný nábytek.
  • Masivní nábytek.
  • Lakovaný nábytek.
  • Nábytek z foliované MDF.

Nábytek z lamina

Laminovaná dřevotřískaNábytek z lamina (správně z laminované dřevotřísky), je levný, odolný vůči rozpouštědlům a poškrábání, tvarově i barevně stálý. Velkou výhodou je široký výběr dekorů a snadná údržba.

Laminovaná dřevotříska (LDT) je kompozitní materiál vyráběný z dřevěných částic (dřevěných třísek, hoblin, pilin apod.) spojených organickým pojivem pomocí tepla a tlaku. Takto vzniklá dřevotřísková deska (DTD) se dále upravuje. Nejčastěji se polepí laminovacím papírem a ten se zalije melaminovou pryskyřicí. 

Dříve se hrany nábytku vyrobeného z lamina chránily pomocí melaminového papíru, od kterého se však ustoupilo. Dnes používáme plastové ABS hrany

Dýhovaný nábytek

DýhaVýhodou dýhovaného nábytku je hlavně jeho estetická hodnota. Dýha si s sebou nese texturu dřeviny, ze které byla získána. Nevýhodou je potom oproti nábytku z lamina vyšší cena a náročnější údržba. Také je více náchylná na poškrábání. Protože se dýha lakuje, nelze používat čistící prostředky s obsahem rozpouštědel nebo prostředky s abrazivním účinkem.

Základem dýhovaného nábytku je dřevotřísková deska (DTD) nebo MDF deska, na kterou se nalepí tenký dřevěný list - dýha. Dýha je tenká vrstva dřeva o tloušťkách 0,3 mm - 5 mm. Pro výrobu nábytku se zpravidla používá dýha tloušťky 0,6 mm. Dýhu je možné mořit v široké paletě odstínů. Povrch je potom zalakován polyuretanovým lakem. Stejně jako u lamina i zde jsou hrany desek upravovány. Na hrany se však lepí dýha, tedy masivní dřevo, nikoli plastová ABS hrana.

Masivní nábytek

MasivVýhodou masivního nábytku je jeho přirozený přírodní vzhled. Není odolný vůči rozpouštědlům. Také nelze používat čistící přípravky s abrazivním účinkem. Oproti dýhovanému nábytku nebo nábytku vyrobeném z lamina je masivní nábytek lehčí.

Masivní nábytek je vyroben z přírodního dřeva. Dřevo se moří a lakuje polyuretanovým lakem. 

Lakovaný nábytek

Lakovaná MDFLakovaný nábytek je vysoce odolný proti vodě a vlhkosti, proto se používá hodně při výrobě nábytku do koupelen nebo kuchyní. Lakování není odolné vůči rozpouštědlům. Protože lakování je Také je náchylné k poškrábání, nemůžeme používat čistící prostředky s abrazivním účinkem. Výhodou je široký výběr barev.

Lakování se provádí na polotvrdé dřevovláknité desky (MDF). MDF se vyrábí suchou cestou. Výhodou oproti dřevotřískové desce je dobrá pevnost a výborná opracovatelnost - lze ji profilovat a to jak plochu tak i boky. MDF se proto používá převážně při výrobě dvířek s různými vzory. Povrch se potom upraví podle potřeby - lakováním, foliováním nebo dýhováním.

Nábytek z foliované MDF

Výběr frézování dvířekOproti dýhované nebo lakované MDF má foliovaná MDF větší mechanickou odolnost nicméně i zde je na místě opatrnost při výběru čistících prostředků. Rozpouštědla a prostředky s abrazivními účinky se nedoporučují. Folie jsou z PVC a jsou odolné proti vlhkosti a teplotě do 120 °C. Proto se často používají u dvířek kuchyňských skříněk.

 

 

Přidejte se k nám na Facebook!

Výdejní místo a expedice internetového prodeje:

České Mládeže 594/33, Hala 1, 460 06, Liberec 6, MAPA
Telefon: +420 774 494 471, info@zadaranabytek.cz